1 Nov 2013

PANDUAN TERNAKAN IKAN TILAPIA


Ketahui Cara Bagaimana Memulakan Penternakan Ikan Tilapia Di Dalam Kolam Tanah Dengan Mudah Dan Menjimatkan.

untuk memudahkan mereka yang ingin mula menceburi bidang ini, saya telah mengambil inisiatif dengan membukukan semua ilmu dan pengalaman saya di dalam memulakan projek penternakan ikan tilapia ini. Maka, terhasilah sebuah e-book berjudul "PANDUAN MENTERNAK IKAN TILAPIA DI DALAM KOLAM TANAH".
Diharapkan, melalui e-book ini, ianya serba sedikit dapat membantu mereka yang berminat dan ingin mencuba nasib di dalam bidang penternakan ini. Segala pengalaman dan ilmu-ilmu penternakan ikan tilapia , telahpun saya susun mengikut bab di dalam ebook ini. Daripada bab pembinaan kolam, bab perolehan benih ikan hinggalah ke bab pemasaran. Semuanya telah saya kumpulkan dan susun di dalam ebook ini

Apakah Isi Kandungan Ebook Ini?

1: KENAPA IKAN TILAPIA?
Menceritakan 10 kelebihan-kelebihan dan potensi yang dimiliki oleh Ikan Tilapia yang sesuai diternak di Malaysia.
2: CIRI-CIRI IKAN TILAPIA 
Menceritakan tentang ciri-ciri Ikan Tilapia yang biasa diternak di Malaysia dan juga ciri-ciri Ikan Tilapia yang sesuai dengan cuaca dan iklim di Malaysia. Jenis-jenis ikan yang memberikan isi ikan yang akan memberikan keuntungan kelak dan jenis Ikan Tilapia baru yang boleh mencepatkan masa untuk tuaian.
3: KOLAM IKAN TILAPIA 
Menerangkan apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan sebelum, semasa dan selepas pembinaan kolam. Serta menerangkan kelebihan-kelebihan setiap jenis kolam ternakan Ikan Tilapia.
4: PINJAMAN
Menceritakan bagaimana untuk mendapatkan pinjaman wang untuk dijadikan modal permulaan perniagaan serta menyenaraikan beberapa agensi-agensi kewangan yang menawarkan pinjaman dan syarat-syarat pinjaman di Malaysia.
5: PENDAFTARAN SYARIKAT 
Menerangkan bagaimana untuk mendaftarkan perniagaan dan bagaimana memilih nama yang sesuai dengan perniagaan.
6: BENIH IKAN TILAPIA
Menceritakan apakah langkah-langkah yang perlu diambil untuk memilih benih yang betul dan juga cara bagaimana untuk mendapatkan benih Ikan Tilapia yang berdekatan dengan mudah.
7: JENIS-JENIS MAKANAN IKAN
Senarai jenis-jenis makanan ikan serta menceritakan kelebihan-kelebihan dan keburukan beberapa jenis makanan ikan.
8: MAKANAN RUMUSAN SENDIRI 
Menceritakan dengan ringkas bagaimana membuat makanan sendiri boleh menjimatkan kos penternakan serta menerangkan serba sedikit mengenai rumusan makanan, alatan-alatan yang perlu ada.

9: PENYAKIT IKAN 
Senarai beberapa penyakit yang biasa menyerang ikan dan juga langkah-langkah bagaimana mengatasi atau merawat penyakit-penyakit tersebut.
10: PEMASARAN
Penerangan tentang langkah-langah untuk memasarkan hasil penternakan ikan anda melalui internet dan jenis-jenis pembeli.
11: PENGALAMAN-PENGALAMAN 
Menceritakan tentang pengalaman penternak yang telah menjalankan penternakan ikan tilapia.
12: KESILAPAN-KESILAPAN
Menyenaraikan beberapa kesilapan-kesilapan penternak yang boleh memberikan iktibar dan renungan.
13: RISIKO-RISIKO
Senarai risiko-risiko yang perlu ditanggung oleh penternak.
14: ORGANISASI YANG BERKAITAN 
Senarai beberapa organisasi yang berkaitan penternakan ikan.
15: SENARAI SEMAK
Senarai semak yang boleh digunakan untuk membantu mengingatkan langkah-langkah yang perlu diambil untuk menjalankan peniagaan ini.

DAPATKAN SEGERA DENGAN KLIK DIBAWAH

iklan

Arkib Blog